Köp en bok!

Att vara författare är inte en dans på rosor.

De allra flesta av oss kan inte leva på skrivandet. Vi skriver på fritiden, som en hobby, vid sidan om det vanliga jobbet eller studierna. Inte för att det är lönsamt, utan för att vi inte kan låta bli.

Skrivandet är en märklig drivkraft. Om man är en skrivande människa så är det svårt att låta bli. Skrivandet är ett utlopp för något. En fristad. En flykt från verkligheten, eller en möjlighet att bygga en bättre verklighet än den vi lever i. (Eller båda delar.)

Och att det man skriver även ska bli utgivet är det ultimata mervärdet. Att få hålla i den fysiska boken. Att få dela sina tankar, berättelser, formuleringar, med fler. Kunna glädja andra. Kunna få feedback i form av andras tankar om det man åstadkommit.

Därför är vi många som satsar på utgivning. Fastän vi egentligen inte har tid. Fastän en del av oss med största sannolikhet kommer att gå back ekonomiskt. För drivkraften är så stor. Mervärdet – känslomässigt, utvecklingsmässigt – är så stor. Skrivandet ger våra liv mål och mening på ett sätt som vardagen inte riktigt erbjuder.

Och när vi väl står där, med utgivna böcker, så ska vi orka sälja dem också. Få dem att synas. Kanske synas själva. Fastän det inte är försäljare vi är, utan just bara författare, som tycker att det är våra berättelser som är det värdefulla, att det borde räcka. Och vi har redan gjort av med den tid och den ork vi hade.

För de allra flesta av oss finns det ju en massa annat bakom. Som det gör för så många människor. Privatliv som innehåller försvårande omständigheter, som gör att vi inte kan eller bör ge mer än vi redan gör. Att vi behöver hålla oss till det som GER mervärde (skrivandet).

Men du kan hjälpa oss! Det är enkelt: köp en bok! Även om det inte står om oss i tidningarna, även om våra böcker inte finns i din närmsta bokhandel. Köp en bok – och hjälp någon som redan gjort så mycket hen orkade när hen skrev den där boken.

(Du som inte kan köpa en bok kan låna den på bibblan, be bibblan ta hem den, skriva recensioner, berätta för andra om bra böcker du läst, och så vidare. Förstås.)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *