Vad är kreativitet?

Ibland får jag frågan om jag sysslar med något annat kreativt än skrivandet. Då svarar jag ja. Sedan blir svaret luddigt och glidande när jag ska precisera, kanske något om husrenovering och trädgård.

För vad är egentligen kreativitet?

Min kreativitet har genom åren haft utlopp inom många olika områden. Musik och sång, dans, sömnad, stickning, och som sagt trädgård och husrenovering, och säkert en hel massa andra områden. Men är man kreativ bara för att man sysslar med dessa områden? Nej, det tycker jag inte. Men var gränsen egentligen går är ganska luddigt.
Vi kan till exempel ta stickning, som ju är en av de saker jag faktiskt ägnar mig åt nuförtiden. Den standardmässiga varianten är väl att hitta ett färdigt mönster, köpa det rekommenderade garnet, och sticka enligt instruktionerna. Det är nog inte direkt kreativt? Men så fort du blandar in dina egna idéer: väljer ett annat garn, gör egna anpassningar, löser uppkomna problem på eget sätt, så blir det frågan om kreativitet. Å andra sidan, beroende på situation, så kanske det är att betrakta som kreativt bara att faktiskt välja ett mönster? Det finns liksom ingen fast gräns.

Ändå känns det som att ovanstående resonemang får ringa in kreativiteten. Det handlar ju om att skapa själv. Att inte bara följa någon annans instruktioner eller göra enligt regelboken, utan att skapa själv. Vad som driver den skaparkraften kan vara olika. Fantasi, som hittar på saker som man vill genomföra. Frustration över det befintliga och en vilja att åstadkomma något bättre eller bara annorlunda. Problem som dyker upp i ens väg och som man hanterar genom att skapa lösningar. Eller bara en obändig lust att få utlopp för … något. En rastlöshet som gör att man inte riktigt klarar att nöja sig mer det som redan finns, utan att man själv vill GÖRA, på sitt eget sätt.

Jag tänker att kreativitet också hänger samman med skillnaden mellan “göra” och “vara”. För jag är en sån som har svårt att “bara vara”.

Jag skapat koreografier till musik som rör upp känslor i mig, åstadkommit lösningar i vårt hus som expertisen sagt “så kan man inte göra” om, och stickat tunikor mer eller mindre på frihand.

Vad är kreativitet för dig?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *