Läsa sina böcker när de väl är utgivna?

När jag nyss släppt min första bok (eller om det var precis innan den skulle släppas) så minns jag att jag frågade i någon författargrupp om andra författare brukade läsa sina böcker nånsin efter att de var släppta. Väldigt många svarade att de inte gjorde det; när boken väl var släppt så var den i någon mån ett passerat kapitel (pun not intended).

Jag ställde alltså frågan när jag själv var i den där fasen när man verkligen kräks på sin bok. I efterhand har jag läst i alla fall de två första böckerna efter att de släpptes, i samband med att jag ”korrlyssnade” ljudböckerna.

Min bokskrivarprocess skiljde sig nog en del från det som anses vanligast: Jag skrev alla tre böckerna/manusen innan jag skickade iväg dem till förlag. Det innebar att jag läste första och många gånger under tiden som jag skrev den andra, och första och andra medan jag skrev tredje, och sedan allihopa. För att stämma av detaljer och se till att allting stämde och vad konsekvent.
Om jag *inte* hade gjort så, utan först gett ut första boken och därefter skrivit andra boken, så hade jag ju behövt läsa redan utgivna böcker mycket mer?

När man ska göra reklam för sina egna böcker så behöver man ju också ha koll vad de handlar om 😉 Och visst, de övergripande dragen glömmer man kanske inte. Men ibland är det andra saker än den övergripande handlingen man behöver lyfta när man ska ”sälja” sina böcker. Och ibland inser jag att jag nog börjar tappa kollen på en del av det där. Ja, i mina egna böcker.
Dessutom är det väldigt tydligt att jag minns innehållet i första boken – som jag började skriva som trettonåring och gav ut som 45-åring – betydligt bättre, eftersom jag ”repeterat” den under så olika perioder av mitt liv, än innehållet i tredje boken, som jag jämförelsevis kokade ihop och skrev ner i en handvändning 😉

Och nån gång i framtiden har jag tänkt att jag ska få ihop fjärde boken. Och då kommer jag att behöva läsa och lusläsa de befintliga tre böckerna i serien för att inte göra något fel.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *