Rösta på mig!

RÖSTA PÅ MIG!!

Nej, det finns ingenstans att rösta på mig. Jag är inte med i någon tävling, inte med bland de nominerade för någon utmärkelse eller så.

Men det pågår en hel del sådant för tillfället, och det dyker upp sådana saker ganska ofta överlag. Det är omröstningar om bästa låt, bästa bok bästa det ena eller andra. Och de olika nominerade eller deltagande postar uppmaningar i sociala medier om att man ska rösta på dem. Och …

… jag har ganska svårt för det där.

Alltså, det är ju en sak när det ärsånt som Melodifestivalen (som väl börjar på lördag?). Då hör man alla bidragen i den deltävlingen, och sen röstar man.

Men när det kommer till böcker tycker jag det är mycket svårare. För då har jag ju oftast inte läst alla de nominerade böckerna. Så hur ska jag då kunna rösta på vilken jag tycker är bäst av dem?

Visst, man kan ju tänka att jag valt att läsa den jag faktiskt tycker verkar bäst. Men det känns ändå som en vansklig grund att stå på.

Ännu knepigare blir det om jag inte läst någon av böckerna. För sannolikt dyker det upp uppmaningar om att rösta i mitt flöde, från någon av de författare jag följer (och som jag kanske följer mest för att de verkar trevliga eller för att de skriver i en liknande genre eller nåt). Och visst, det kan ju kännas lockande att rösta fram någon jag uppskattar på det sättet. Exempelvis för att hjälpa till att lyfta fram fantasy, som syns förhållandevis lite i Sverige, eller för att gynna en annan hybridförlagsförfattare eller egenutgivare. För jag vet ju att priser och utnämningar kan hjälpa enormt när det gäller att nå ut, och speciellt för den som annars har väldigt lite ”muskler”.

Men det tar emot. Kanske skulle jag göra det om det var någon som står väldigt nära mig, för att det också skulle kännas märkligt att låta bli.

Samtidigt fattar jag ju att de allra flesta som röstar struntar i alla sådana betänkligheter: inte alls har läst alla böckerna, inte alls ser det som ett problem att ”kompisrösta”. Det är ju så det funkar. Det är bara jag som tänker för mycket och tycker att världen borde vara rättvis – och det är den ju inte, det vet jag.

Hur gör du?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *