Shitty first draft

Shitty first draft. Det pratas det väldigt ofta om. Bättre att skriva på och så blir det som det blir, och så kan man redigera sen. Det verkar vara den gängse uppfattningen.
Och alltså, funkar man så, så är det väl fine. Men jag vill föra till protokollet att inte alla funkar likadant.

Min första bok skrev jag på det sättet. Från början till slut. Och sedan börja om, skriva igenom hela, från början till slut. Sedan var jag i ärlighetens namn ganska uppgiven. Mina försök att få ordning på boken gav inte något vidare resultat. Jag fortsatte att försöka men gav slutligen upp. I praktiken fick materialet sedan ligga i ett par decennier.

När jag sedan plockade upp skrivandet igen, efter min mans död, så var första steget att bearbeta första boken till en nivå jag i huvudsak kunde stå för, eller liksom slippa skämskudden. Men när jag sedan började med bok 2 så var det med inställningen att skriva saker i den ordning och på det sätt som kändes inspirerande. Börja med att skriva de delar jag hade en klar bild av och som var roliga att skriva. Fylla bitarna emellan efterhand. Och bearbeta när det föll sig så, allt eftersom, för att få saker att passa bättre ihop, för att det genom processen utkristalliserades vad som var viktigt och vad som behövde förstärkas, och så vidare. Mycket lättare än att styra upp i efterhand!

Det innebar att när det slutligen fanns ett första manus, från början till slut, så var det inte ett shitty first draft. Visst, det fanns fortfarande en hel massa kvar att bearbeta. Men det var inte shitty. Till stora delar var det redan stött och blött på bredden och djupet.

Tredje boken skrev jag på liknande sätt. Kanske lite mer strukturerat, till viss del för att jag lärt mig mer om min egen process, men i huvudsak på samma koncept.

Och hur skriver jag då, när jag skriver? Tja, ibland flödar orden, och jag bara skriver. Men andra gånger är det fram och tillbaka, hit och dit, skriva och bearbeta på samma gång. Det beror både på partiet som ska skrivas och på min ”status” för stunden.

Vad jag vill säga? Mest att man inte ska hänga upp sig på snacket om shitty first draft. Det finns så många olika sätt att skriva på. Gör på ditt sätt.

Men skriv.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *