Det sista jag borde lägga pengarna på?

För knappt två år sedan vandrade en text runt på facebook. Texten var skriven av en författare som hade fått erbjudande om att ge ut en bok på ett hybridförlag, och han skrev därför en lång text om varför han tycker att ingen författare nånsin borde ge ut böcker på hybridförlag. Citatet på bilden är hämtat från hans text.

Mina böcker är utgivna på hybridförlag. Vid den aktuella tidpunkten (slutet av april 2021) var det knappt tre månader sedan min första bok släppts (början av februari 2021), och min andra var på gång. (På bilden i det här inlägget har jag använt omslaget från min första bok som bakgrund till citatet.)

Det finns många olika saker man kan lägga pengar på här i världen. Om man har råd med mer än livsnödvändigheter som mat, värme och lite tak över huvudet så kan man kan skala upp till lyxnivåer på livsnödvändigheterna (dyrare mat, hus, kläder) och lägga till resor, olika sorters prylar, och en väldig massa annat. En del av det man kan lägga pengar på är till stor skada för andra eller för planeten, medan annat har mindre påverkan. Det finns självklart en väldig massa olika hänsyn att ta när man väljer vad man ska lägga sina pengar på, och det är ofta en ganska komplex analys att bedöma vad som är bra eller dåligt, eftersom det beror på en mängd omständigheter.

Att ge ut böcker har förstås miljökonsekvenser, men dessa beror inte av om utviningen sker på hybridförlag eller traditionellt förlag.

Och här är det en fellow författare, en människa som rimligen delar glädjen i att skriva, kommunicera med skrivna ord och förmedla en berättelse, som uttalar sig. Och hans rekommendation är att lägga pengarna ”på nästan vad som helst annat” än att ge ut böcker på hybridförlag. Vilket rimligen innebär att han tycker det vore bättre om jag exempelvis hade lagt pengarna på att flyga kors och tvärs över jorden (för det är ju vad många andra lägger pengarna på) än att genomföra den sak som för stunden gjorde att mitt liv kändes värt att leva och gav mig riktning framåt.

Ja, jag tänker väldigt ofta på hans text. Ser jag hans namn så är det just detta jag tänker på: att han tycker jag borde låtit bli. Samma när jag ser namnet på det förlag han numera är utgiven på.

Redan innan den citerade texten dök upp hade jag skrivit en text med mina tankar om hybridförlag. För kritik mot att ge ut på hybridförlag är något som återkommer ganska ofta, och framför allt från författare.

För tillfället lägger jag pengar på att byta tak. Det är också en sak jag gärna betalar någon annan för att göra.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *