Oseriös underhållning?

”Men alltför många författare som från början skriver sci-fi slår i ett slags glastak och släpps inte in. Det har redan konstaterats att många stora förlag helt enkelt inte kan något annat än socialrealism och därmed inte vet vad de ska göra med fantastik. Det är märkligt. Det handlar ju inte om någon liten udda genre. Det handlar om en månghövdad hydra som kan ta i princip vilken form som helst.

Science fiction kan vara ett uppror där folk som koloniserats slår sig loss och skapar sin egen framtid. Det kan vara en fristad där de som nu lever under förtryck kan känna sig hemma och odla hopp om en bättre värld. Det kan vara en plats där brännande frågor behandlas: hur vill vi leva? Hur ska vi klara oss igenom svåra tider? Vilka är vi och vilka vill vi vara? Och vad finns där ute? Allt detta har sience fiction-författare funderat på. Se det som en stående inbjudan: en annan värld är möjlig. Allt du behöver göra är att glänta på dörren.”

Karin Tidbeck skriver i Expressen om att science fiction i Sverige ofta betraktas som oseriös underhållning och förklarar varför det är fegt.

Karin Tidbeck: Varför krävs en pizzeria i Linköping för att räknas? (Artikel i Expressen)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *