Kröning som magi och ritual

Är en kröning bara slöseri med resurser som egentligen skulle behövas till viktigare saker än överdåd och allmän fåfänga? Eller är en kröning snarast en nödvändighet för att stadfästa folks tro på monarkens rätt att styra landet, och ett sätt att hålla magin levande?

Detta är saker som diskuteras även i Elsinorien. Om du vill veta vad man kommer fram till där, och vad det sedan får för konsekvenser, så rekommenderar jag läsning av min bok Knutar och band (andra boken i serien om Elsinorien).

En kröning är en sorts ritual. Och ritualer fyller någon sorts funktion även för oss som inte tror att en kung är utsedd av gud. Det verkar vara ett mänskligt behov att markera viktiga hållpunkter i liv och död med ceremonier av något slag.


Jag vill berätta allt för er om kröningen i Elsinorien, rentav läsa högt! Jag vill att ni också ska få följa med i förberedelserna och alla de känslor som bubblar under ytan. Jag vill att ni ska få höra ljudet av prasslande siden och doften av röllekan, få se folkmyllret (och uplleva folkets firande senare på natten). Och jag vill att ni också ska få stå och se på – för jag vill höra er upplevelse sedan, om vad som egentligen hände i spiralen.

Och jag vill ha era tankar om det som händer sedan, efter att kronan plockats av …

Det är så väldigt mycket som är kopplat till den där kröningen. Ja, det är just därför jag vill berätta om den! Och det är just därför jag måste låta bli: för att det vore så extremt mycket spoilers. Och så kan vi ju inte ha det 😔

Men du som redan har läst eller lyssnat kan förstås passa på att återvända till Knutar och band. Jag föreslår att du börjar på kapitel 17, det blir nog ganska lagom. (Och om du vill får du gärna viska till mig vad du tänker och känner.)

Knutar och band, andra boken om Elsinorien

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *