Väder, prognoser och fantasy

Lördag förmiddag. I fjärran hörs dånet från en skördetröska. Jag själv målar fönster. Båda aktiviteterna är förmodligen delvis kopplade till den kommande risken för regn: bonden vill skörda innan den mogna säden blir blöt; jag vill passa på att måla när det inte regnar och hoppas på att färgen ska hinna torka innan eventuella skurar.

Jag utgår från att bonden, precis som jag, håller koll på väderutsikterna via olika appar.

Meteorologer får ofta kritik för bristen på träffsäkerhet i prognoserna. Kraftiga regnskurar fastän den superlokala prognosen visat uppehåll (regnet skulle enligt datorsimuleringen hamna en mil bort). Fortsatt värme och torka fast man hävdat det ska komma svalare dagar (högtrycket är stabilt och har parkerat sig över oss). Varningen för snöstorm resulterade inte alls i snökaos (nej, men den kunde gjort! Det är bra att vara förberedd!).

Själv tycker jag det är fantastiskt med väderprognoser. Speciellt om man jämför med att inte alls kunna veta något om kommande väder.

Vi skrattar åt Bondepraktikans ”prognoser”, och ja, de är ju allt som oftast helt galna, baserade på inget vettigt alls. Men om man är helt beroende av väder, för att odla sin mat, eller kunna ge sig ut med en fiskebåt, så gör man väl vad man kan för att kunna förutse förutsättningarna?

Det har förstås funnits folk som kunnat förutse vädret något bättre än så, åtminstone i det ganska korta perspektivet. Jag, som är uppvuxen när kusten i nordvästra Skåne, vet att om solen går ner i en säck (alltså att solen försvinner ner bakom moln innan den egentligen ska gå ner), så väntas ”dåligt väder” (regn och kanske blåst) nästa dag. Ovädren kommer ju ofta västerifrån.

📚

Uppdiktade fantasyvärldar är ofta lågteknologiska och utan meteorologer.

Nialdo i böckerna om Elsinorien är hyfsat bra på att tolka väderförutsättningarna i det korta perspektivet: han kan ana sig till på molnens färg och annat att nu nalkas snöstorm. Men det är inte frågan om magi, bara om att ha vuxit upp nära naturen och på en bondgård. Ungefär på liknande nivå som jag själv kan, men jag är tre gånger så gammal.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *