Musik och skrivande

Musik är viktig i mitt liv. Musik är en fantastisk väg till att försätta mig i en viss sinnesstämning, väcka (eller hantera) känslor, eller förflytta mig till andra platser eller världar.

Men nuförtiden vill jag ha tyst när jag skriver. Eller möjligen att det kan stå på något diffust på avstånd, men helst inte. Det stjäl för mycket fokus, och mitt huvud orkar inte med distraktionen.

Det har förstås blivit påtagligare efter utmattningen, som gjort min förmåga att utestänga onödiga ljud sämre och försämrat min förmåga att multitaska. Men redan innan utmattningen hade jag övergått till att inte vilja ha musik på när jag skriver. Kanske hänger det samman med föräldraskapet: det finns ändå alltid ljud och störmoment, och jag behöver kunna avgöra vilka ljud jag behöver bry mig om. Som ensam förälder är det ju alltid baea jag som är ansvarig.

Däremot finns musiken fortfarande kvar i mitt skrivande, både i texterna och i det som väcker skrivbehov.

Jag älskar vemodet i svensk folkmusik i moll. Jag älskar musik med tänkvärda texter. Och jag älskar en hel massa annan musik av olika genrer, där den gemensamma nämnaren nog ligger nånstans i melodiska uttryck och kraftfullhet.

Lyssnar du på musik när du skriver eller arbetar?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *