Kreativitetens gränser

För ett tag sedan skrev jag om kreativitet, om vad det är och möjligen vad det inte är. Men jag tror jag glömde nämna gränser.

Nej, just det: en viktig del i kreativiteten är att den inte har några självklara gränser. Det är jag själv som bestämmer begränsningar och förutsättningar. Vad som ska blandas, vad som ska renodlas, vad som ska utforskas och vad som ska låtas bli.

Ja, självklart finns det gränser. En sorts gränser handlar om hänsyn, respekt och omsorg om andra – inte bara människor. En annan gräns handlar om ekonomi: de ekonomiska resurser man har att tillgå avgör till viss del de kreativa möjligheterna.

Men om vi för stunden bortser från dessa sorters begränsningar, så är det jag själv som bestämmer över min kreativitet. Kreativiten handlar om att jag använder mina idéer och min inspiration till att skapa. Det handlar om att bejaka mig själv och följa mina vägar. Det är möjligheten att göra enligt mitt huvud – inte enligt det som någon annan bestämt – som får mig att må bra av att vara kreativ.

Det innebär samtidigt att jag på någon nivå är om inte naken så i alla fall väldigt oskyddad där mitt i kreativiteten.

Och när någon annan då tar sig rätten att bestämma hur min kreativitet ska se ut så sårar det. När någon tycker att jag inte får sjunga en folkvisa när vi ska öva på att stå på scen, för det är en musikalutbildning – välj hellre en disneysång för det tycker vi andra passar bättre. Eller när någon anser att jag lägger pengar på fel delar i processen att ge ut mina böcker, för det var inte så det brukade vara.

Jag trivs bättre i de sammanhang där var och en får blanda och ge på det sätt som passar hen. Blanda musikstilar, konstformer och inspirationskällor som man vill. Bestämma om man vill betala för utbildning eller utgivning (om man nu har möjlighet). Där man gläds åt den som vågar försöka genomföra drömmar och planer och åt den som ror iland vad den föresatt sig.

Jag blir fortfarande förvånad över i vilka sammanhang kreativitetens gränser är öppna respektive slutna. Och då och då behöver jag påminna mig om vad som är viktigt för att jag ska må bra och inte krympa mig själv av andras gränser.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *