I boken får du stå för resten

De allra flesta som läst en riktigt bra bok önskar att den någon gång ska bli film.*
De allra flesta som skriver böcker önskar att något de skrivit någon gång ska bli film.**

Ändå tycker de allra flesta för det allra mesta att boken var bättre än filmen.***

En bra film, eller tv-serie för den delen, är en alldeles fantastisk upplevelse. Det går att åstadkomma fantastisk stämning med musik, scenografi, filmteknik, och inte minst skådespelarinsatser.

Men samtidigt finns aspekter i en bok som alltid kommer att gå förlorade vid en filmatisering.
En del av det handlar om det som utelämnas i en film för att filmen nästan alltid är ”kortare” än boken.
En annan del handlar om det som blir tvunget att konkretiseras och bestämmas när man gör film. I en bok kan vissa saker lämnas oskrivna och därmed upp till varje läsare att bestämma (eller inte bestämma), men i filmformatet måste beslut tas. Det krymper utrymmet för fantasin och gör ofta filmen plattare.

En annan nackdel med filmen är att allt det som skapas kräver resurser. Miljöer som byggs upp. Kläder som sys upp. Skådeseplare och annan personal som för storfilmer ofta flygs hit och dit över världen. Jag har aldrig sett någon beräkning av miljökostnaderna för en vanlig storfilm, men jag räknar kallt med att de är ganska stora. Och visst, utslaget på en storpublik kanske det blir litet räknat per tittare. Men ändå. Tanken tränger sig på med jämna mellanrum när jag ser en påkostad modern film.

Som författare har jag dåligt samvete över upptryckta pappersexemplar av mina böcker. Det är nedhuggna träd, trycksvärta, transporter och energiåtgång. Men jämfört med en film är det småpotatis.

När du läser en bok är det du själv som får stå för resten. Det är du som i dina tankar får måla upp den vackra röda klänningen och den mjuka mossan i skogen. Det är du som får stå för ljudeffekterna och soundtracket. Miljöeffekterna av det du skapar i ditt huvud kostar inte mer än det kaffe du förmodligen ändå skulle druckit. Och filmversionen i läsarnas huvud kan finnas i hur många anpassade versioner som helst – det behöver inte göras en remake efter tjugo år.

*, ** och *** Dessa uttalanden bygger helt på min upplevelse av vad folk säger, skriver, etc. Jag har ingen statistik som styrker mina påståenden. Kanske har jag helt fel.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *