Litar du på folk? (Om oprecisa frågor och besvärliga människor)

”Litar du på folk i allmänhet?”

Frågan ställs då och då i diverse undersökningar. Och sen rapporteras resultatet i någon nyhetssändning, och någon drar en massa, stundtals väldigt långtgående, slutsatser, om den ökande eller minskande tilliten.

Jag gillar inte frågan. För vad då, ”litar på”?

Jag litar på att de allra flesta människor inte kommer att stoppa gift i mjölpåsen i mataffären eller skjuta ner mig på stan.

Jag litar på att de flesta människor som kör bil faktiskt kan köra bra, åtminstone en dag när de är utvilade, på bra humör och när väglaget är bra. Men jag vet att en del kommer att orsaka bilolyckor.

Jag litar på att en majoritet av de människor jag möter på ett tåg inte kommer att sno min väska om jag går till bistron och köper en kaffe. Men jag litar inte på att det gäller för riktigt *alla* människor, och lämnar jag väskan föredrar jag ändå att göra det när det är långt till nästa station, för att minska risken.

Jag tror att väldigt många människor vill väl – men också att det de menar med ”väl” inte alls behöver vara samma sak som jag menar. Ibland kan deras väl betyda något som jag vet är skadligt för mig eller någon annan. För att vi har olika värderingar, olika mycket förståelse för något, eller för att vi i grunden fungerar olika men deras utgångspunkt är att alla funkar precis som de (eller för den delen att alla borde göra det, så det bästa de kan göra är att försöka ”fixa” det).

Och jag vet att många säger att de mår bra fast de inte gör det, och att en del som säger ”säg till om du behöver hjälp” aldrig kommer att hjälpa till i praktiken.

För mig är det viktigt att veta vad frågan ”Litar du på …” handlar om. För svaren blir ju väldigt olika.

Om det finns en ansvarig, en avsändare, som man kan fråga, så gör jag det. För hur ska man få veta om man inte frågar?

Det gör mig till en BESVÄRLIG.

För se, det där är sånt som man ska kunna begripa eller räkna ut själv. Eller bara bestämma sig för. ”Svara som du vill.”

Och där sjunker min tillit till människor ytterligare. Inte när det gäller gift i mataffären eller stölder på tågen, men på andra områden. För hur ska jag kunna lita på slutsatser som dras från undersökningar där folk svarar från så väldigt olika premisser? Hur ska jag ens kunna lita på människor som tycker att det är jag som är problemet när de varit otydliga och jag ställer frågor för att få klarhet?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *