Vad är egentligen ett rimligt pris på en bok?

Den första tanken är förstås att priset ska ligga på en nivå så att man får betalt både för arbetstiden man lagt ner och omkostnaderna kopplade till utgivning (utöver tryck och papper så finns det kostnader/lön för redaktör, layoutare, administration, marknadsföring, och så vidare).

Här gissar jag att många författare skrattar. Antingen ett fniss eller ett bittert hånskratt. Att få betalt för den arbetstid man lagt ner (annat än möjligen i nivå med kaffepengar) är förstås ett stort skämt för den stora massan av författare – även om det finns undantag i form av författare som faktiskt kan leva på att skriva böcker.

En rimligare nivå är att tänka att en bok ska kosta så mycket att man i alla fall får in minst så mycket som de konkreta utlägg man haft. Och det låter ju enkelt i teorin. Man tar de kostnader man haft, delar på så många böcker som tryckts/producerats, och så får man fram ett minimipris.

i praktiken är det knepigare. För det uträknade priset ovan bygger på att alla böckerna blir sålda. Om de inte blir det borde varje enskild bok kosta mer för att det ska gå runt.

Å fjärde sidan (eller vad är vi på för nummer nu?) så vill man ju att böckerna ska bli lästa. Varje person som läser en bok är en potentiell ambassadör för boken: någon som kan berätta om den för andra och få fler att vilja läsa. Då funkar det knappast att ha en prismodell där de första böckerna kostar flera tusen för att balansera för att man kanske inte får sålt alla böckerna.

Och när man väl står där på en mässa eller marknad så vill man ju verkligen att personen som står och bläddrar i boken ska välja att betala en slant och ta med sig boken hem. Som författare har man betalat för att stå där och ta sig dit, och kanske har den potentiella läsaren också betalat en slant för att få komma in. Då vore det ju förargligt om ett för högt pris på boken blir avgörande för att hen inte köper!

För oavsett att böckerna kostat pengar att producera, pengar man gärna vill ”få tillbaka”, så är det ingen vits med att ha massor med lådor med osålda böcker. Att ha dem på ett lager kostar pengar. Och hemma på vinden … tja, vad är isoleringsvärdet hos böcker egentligen?

Du som köper och läser böcker: Vad är egentligen ett ”rimligt” pris för en bok? Var går smärtgränsen uppåt – vad är du beredd att betala för en bok du vill läsa? Är priset ens en viktig faktor?

(Vad böckerna kommer att kosta på fantastikmässan imorgon får du veta om du kommer dit. Men ja, det blir mässpriser 🙂 )

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *