Författarintervju i Fantasykammaren på Facebook

 • Berätta lite om dig själv!

Jag är en medelålders ensamstående mamma som bor med barnen och två katter i ett hus på landet. Jag tycker egentligen om ordning och reda, men det finns så mycket roligare saker att göra än att städa, så därför är det aldrig ordning omkring mig ändå. Jag målar fönstren (karmar och bågar) oftare än jag putsar fönstren.

 • Berätta lite om din bok. Vad handlar den om?

Den handlar om det som händer efter att man genomfört det omöjliga uppdraget. När man räddat världen och kommer hem. Det är lätt att inbilla sig att allt ska vara frid och fröjd då. Men om man behövt ge sig av hemifrån hastigt, tagit ansvar man egentligen inte är redo för, och med nöd och näppe klarat sig igenom en mängd svåra situationer, då är det inte så lätt att komma hem och fortsätta som vanligt. Den krocken handlar Knutar och band om. Med ett modernt uttryck kan man väl kalla det psykisk ohälsa, eller i alla fall några aspekter av det – men i fantasykostym.Dessutom handlar dem om vad det i praktiken innebär att vara prinsessa. Hur man hittar sin plats i tillvaron när man på något vis hela tiden är placerad vid sidan om alla andra. Och hur det där kompliceras när man får känslor för någon och det inte stämmer med de planer andra ställt upp.

 • Är den fristående eller del i en serie?

Det är andra delen i en serie. Första boken heter Lysande klot tvenne. Det kommer att bli minst tre delar (även tredje boken är färdigskriven).

 • Inom vilken subgenre i fantasy skulle du klassa den som?

Jag är kass på kategoriseringar 🙂 Men en vän som läste den i nästan färdigt skick kallade den för feelgood-fantasy. Det ligger nog något i det.

 • Hur lång tid tog den att skriva?

Ooh … det är en bra fråga. Och jag inser när jag försöker knåpa ihop ett svar att det riskerar att bli en mindre uppsats, utan att jag för den skull egentligen åstadkommer ett vettigt svar.Men jag kan väl sammanfatta det med att jag hade lite sparat material (stolpar, anteckningar och några sidor riktig text) till den här boken från 1998. Och när jag plockade fram manuset till Lysande klot tvenne samt de gamla anteckningarna till Knutar och band för några år sedan, så tog det mig runt tre år att bearbeta Lysande klot tvenne samt skriva två böcker till, och då är den ena av dem Knutar och band. Eftersom böckerna är en serie så arbetade jag delvis med dem parallellt, så jag kan inte svara bättre än så 🙂

 • Var fick du inspiration ifrån? Hur började resan från idé till färdig bok?

Jag är nog sådan att jag bygger ihop många smådelar av inspiration till något stort, och det är svårt att peka ut någon enskild sak som inspirerat. Men det föll sig logiskt att fortsätta där första boken slutade och utforska effekterna av att komma hem efter ett påfrestande uppdrag.Det andra huvudspåret i boken kan man förenklat hävda grundar sig i ett hångel på en fest någon gång i mitten av 1990-talet 🙂 Den scen jag skrev ner för över tjugo år sedan har alltid funnits kvar hos mig och bidat sin tid i väntan på att jag skulle ha utrymme att bygga ut historien till en bok – huvudpersonerna kräver liksom att få sin berättelse skriven!Utöver det har jag fyllt på med erfarenheter av psykisk ohälsa, sorg och annat från livet. Tankar och känslar som liksom hittat sin plats i Ailsas tillvaro.Jag hade en grov stomme till tanke om handlingen i boken när jag började, men mina karaktärer överraskade mig längs vägen, och jag landade inte riktigt där jag hade planerat.

 • Beskriv din bok med tre ord och tre ord endast!

[Men det är ju jättesvårt! Framför allt eftersom jag inte hittar ord utan mer uttryck med ett par ord… Ja ja, det blir vad det blir.]Tillhörighet, Traditioner, Ansvar.

 • Om din huvudkaraktär var en drink/dryck, vilken drink/dryck skulle den vara?

Rent källvatten, med en tydlig bismak som en del stör sig ordentligt på och andra verkligen uppskattar.

 • Hur lik är du din huvudkaraktär? Bråkar ni mycket eller kommer ni bra överens? Har ni något gemensamt?

Jag är mycket äldre än henne, och vi har helt olika livsomständigheter och förutsättningar. Men visst har hon lånat en hel del egenskaper från mig, inte minst när det handlar om att tänka för mycket ibland 😉 Och vi tampas båda med den eviga balansgången när det handlar om att ta hänsyn till sina egna behov och ändå anpassa sig till omvärldens förväntningar. Överlag tror jag hon är modigare än jag – men det kanske bara är för att jag blivit medelålders och bekväm?Bråkar gör vi inte. Ibland förvånar hon mig, men det brukar inte vara mycket lönt att protestera, utan då blir det som hon säger, på ett eller annat sätt.

 • Var det något särskilt du ville utforska när du skrev den här boken? Eller något särskilt du ville säga med den?

Min förhoppning är att de som känner igen sig i Ailsa ska hitta boken och få känna igenkänning. Det behövs böcker för olika sorters människor, och det gäller förstås även inom fantasy. Det är ju ingen poäng med att alla böcker ska vara kopior av samma upplägg, utformning och språk?Så jag hoppas att den här boken ska ge igenkänning för den som tänker och känner för mycket, vänder och vrider på allt, för den som känner att hen aldrig riktigt passar in, och för den som har existentiella funderingar men inte känner sig hemma i de standardmässiga svaren. Och jag vill säga att det kan bli bra fastän vägen dit inte alls är den väntade.

 • När kommer den ut och var kan man köpa den?

Knutar och band kom ut för två veckor sedan. Den går att köpa på webben via Visto förlag, Fantastikbokklubben, Bokus, Akademibokhandeln och Adlibris, och förstås på min egen webbplats www.elsinorien.se.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *