På de dödas dag

Susan Coopers serie En ring av järn / The dark is rising består av fem böcker. En utspelar sig vid jul/midvinter, en vid midsommar, en runt förste maj, en runt förste augusti, och en nu, vid de dödas dag, då året ock dör. Samhain, som en gång i tiden firades som nyår av kelter.

Gråkungen heter boken som utspelas i Wales under övergången oktober-november.

Det jag älskar med Susan Coopers böcker är hur hon, på ett så okomplicerat sätt binder samman det nutida med det väldigt gamla, det lokala med det globala, gammal Arthursaga och legender med fragment av annat. Det blir aldrig pompöst och överdrivet utan bara enkelt och självklart.

🐺🎃🍂🕯

”On the day of the dead, when the year too dies,
Must the youngest open the oldest hills
Through the door of the birds, where the breeze breaks.
There fire shall fly from the raven boy,
And the silver eyes that see the wind,
And the light shall have the harp of gold.”

🐺🎃🍂🕯

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *