Jag handlar gärna lokalt – men det är inte alltid så enkelt

”Handla lokalt!” blir man ofta uppmanad. ”Gynna din lokala [nånting]-butik”, så den kan fortsätta finnas!”

Jag handlar gärna lokalt och gynnar gärna de butiker eller försäljare som finns nära mig – om de säljer det jag vill ha eller behöver.

Men jag har ofta specifika preferenser. Finns en produkt att få tag i som ekologisk eller miljömärkt så är det mitt förstahandsval. Och de varianterna finns ofta inte att tillgå i närområdet – för det utbudet behöver man bo i storstan. Eller så är det bara en liten webbshop som drivs av någon entusiast på en ännu mer avlägsen plats än jag som tillhandahåller produkten ifråga på svensk mark.

En annan anledning är att jag ofta tycker det är kul att gynna de som skapar något unikt och roligt. När jag hittar att ett litet företag skapat alldeles fantastiska tyger, varför ska jag då köpa något tråkigt och fult bara för att det finns att köpa i min hemkommun? Då låter jag ju hellre bli att köpa nåt.

Alltså handlar jag många saker via webben.

Och samma sak gäller för böcker och bokhandlare.

För ja, när det gäller att köpa böcker så är det också ofta samma budskap: köp av din lokala bokhandel, annars kommer den inte att finnas kvar.

Jag fattar ju att det är så, absolut.

Men det ges ut många böcker. Och de flesta bokhandlare tar bara hem en väldigt liten andel av alla dessa böcker. Och det är bara böcker i halva butiken – andra halvan är pennor, anteckningsböcker, klistermärken, spel och annat.

Och jag fattar. Jag fattar att de måste ta hem det som kommer att sälja bra, det som kommer att ge förtjänst. De kan inte ta hem allt, det skulle förstås inte funka.

Men när jag ska köpa en bok så är jag sällan ute efter att köpa en slumpvis bok. Jag vet oftast vad det är för bok jag vill ha redan innan. Och då vill jag ju köpa den där den faktiskt FINNS.

Där jag bor finns ingen bokhandel alls. Åker jag några mil bort i olika riktningar finns det bokhandlare, men de är ganska små. När mina böcker släpptes kontaktade jag de närmsta bokhandlarna och frågade om de var intresserade av att ta in mina böcker, men fick aldrig nån respons.

Mina böcker har, med ytterst få undantag, inte gått att köpa i fysiska butiker. Detsamma gäller för många böcker utgivna av andra okända författare. Vill någon köpa mina böcker så är alternativen att de köper direkt av mig eller att de på annat sätt beställer via nätet.

Ett underbart undantag är den lokala Icaaffären i byn. Där finns mina böcker att köpa. Icaaffären är byns centrum. Det är där jag hämtar ut mina webbinköp, oavsett vilken distributor som levererar. Men ”min” Ica tar också gärna hem de varor som jag och andra kunder efterfrågar, om det på något rimligt sätt kan ses som en del i en liten Icas sortiment och det finns någon som helst chans att det ska bli sålt.

Så ja, jag handlar jättegärna lokalt. När det går, det vill säga när jag kan köpa det jag faktiskt är ute efter. Och kan jag inte det, så köper jag gladeligen via webben och gynnar den som producerat det jag vill ha.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *