”Du står väl här nästa år också?”

Den frågan* får man ibland när man står på någon mässa eller marknad och försöker sälja böcker, från någon som är lite intresserad av ens böcker men inte mäktar komma till skott, för att hen redan handlat mer än samvetet eller plånboken bjuder.

Det finns en förväntan på att återkomma år efter år och stå och sälja sina böcker på samma platser.

Men sanningen är att det inte riktigt funkar i praktiken. I alla fall inte för mig.

Att stå på en marknad och sälja böcker är i många fall en ganska dålig affär, rent ekonomiskt. Det man hoppas på är i de flesta fall att nå ”break even”, alltså att få in pengar som täcker de faktiska utläggen för dagen (marknadsplats, utlägg för resa och parkering, etc). Lön för tiden man står där ska man inte räkna med. Än mindre ersättning för själva boken.

Det finns förstås de som tycker det är himlans kul att stå och babbla med knappt intresserade människor en hel dag. Det gör inte jag. Ja, det finns tillfällen och sammanhang där jag också gillar det, men en slumpmässig säljplats där de flesta är ointresserade av det jag har att erbjuda hör inte dit.

Och tiden jag står där, alla de där timmarna, är tid när jag kunde haft möjlighet att skriva. Eller komma ifatt med disk och tvätt. Eller rentav haft tid att läsa en bok själv. Skrivandet är min hobby; på vardagarna har jag ett vanligt jobb att sköta.

Jag fattar att det är svårt att ta beslut, komma till skott och köpa mina böcker. Men nej, du kan inte förlita dig på att jag ska orka stå där igen om ett år, kanske en hel dag utan att sälja något alls, bara för att du inte kunde bestämma dig.

Det räcker inte min tid och ork till. Och det är inte värt det för ett kanske.

Bästa sättet att få mig att komma tillbaka nästa år är faktiskt att köpa mina böcker, för en plats jag lyckas sälja bra på kommer jag hellre tillbaka till.

(Man kan köpa mina böcker precis när som helst. Via nätet.)

* Eller liknande varianter, typ ”Du kommer väl på den här andra mässan om en månad också?”.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *